Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπώσεων έχει εισβάλει στις ζωές μας δίνοντας μας πρόσβαση στην παραγωγή εξαρτημάτων όταν αυτά δεν είναι διαθέσιμα.

Παραδείγματος χάριν είναι Κυριακή και κατά την διάρκεια της συνηθισμένης ρουτίνας καθαρισμού, σπάμε ένα αναγκαίο εξάρτημα του φίλτρου μας.

Τι κάνουμε; Είναι Κυριακή…!

Ευτυχώς, για όσους έχουν πρόσβαση σε έναν εκτυπωτή τριών διαστάσεων, υπάρχει η λύση!

Επιπρόσθετα,εάν δεν ξέρουμε να σχεδιάζουμε σε τρεις διαστάσεις,υπάρχει μεγάλη περίπτωση,να υπάρχει το εξάρτημα που θέλουμε έτοιμο σχεδιασμένο από κάποιον άλλο, όπως συνέβη στην δική μας περίπτωση..

EHEIM aquarium filter replacement clip for sealing bracket

Όπως βλέπουμε οι Εκτυπωτές 3D είναι χρήσιμα εργαλεία,που μας δίνουν πρόσβαση σε διάφορα εξαρτήματα,που μπορούν να παράξουν για εμάς όπως μπορούμε να δούμε εδώ.

Τα εργαλεία και οι γνώσεις που χρειαζόμαστε για να ξεκινήσουμε να εκτυπώνουμε 3D είναι τα εξής:

Αρχεία εξαρτημάτων και Σχεδιασμός:

Ο ευκολότερος τρόπος να εκτυπώσουμε 3D είναι να βρούμε το αντικείμενο που χρειαζόμαστε έτοιμο στο internet. Μερικές σελίδες που προσφέρουν έτοιμα αντικείμενα είναι:

Ο δυσκολότερος τρόπος είναι να σχεδιάσουμε το αντικείμενο που χρειαζόμαστε μόνοι μας χρησιμοποιώντας ένα πρόγραμμα σχεδιασμού 3D.

Μερικά από τα ποιο δημοφιλή προγράμματα είναι τα:

  •  123D
    www.123dapp.com/ – μια σειρά  προϊόντων της Autodesk που προορίζονται για χρήση από την κοινότητα των “maker”.
  • Tinkercad
    https://tinkercad.com/ – ένα δημοφιλές και εύκολο εργαλείο σχεδιασμού 3D(πλέον κομμάτι του 123D).
  • Alibre
    http://www.alibre.com/ – μια καλή επιλογή για κάποιων με κάποια εμπειρία.

Παράδειγμά σχεδιασμένου εξαρτήματος:

aquarium bracket

Βάση για αισθητήρα στάθμης νερού.

Επιλογή υλικών:

Για χρήση εκτός νερού, όλα τα υλικά 3D εκτύπωσης είναι συμβατά όπως PLA, ABS , Acrylic κτλ. δεδομένου ότι οι ιδιότητες του υλικού καλύπτουν την εφαρμογή.

Για μέσα στο νερό όμως υπάρχουν περιορισμοί!

Οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στα υλικά εκτύπωσης πολλές φορές τείνουν να είναι τοξικές για την υδρόβια βιολογία (όχι αναγκαία για τους ανθρώπους).Έτσι περιοριζόμαστε στην χρήση υλικού ABS χωρίς χρωστικές (ABS natural).  Το υλικό PLA δεν ενδεικνύεται για χρήση μέσα στο νερό γιατί είναι βιοδιασπώμενο και ευάλωτο σε επιθέσεις από την βιολογία του ενυδρείου μας.

Βάση για αισθητήρα στάθμης νερού εκτυπωμένη με Natural ABS.